AFK in de stad / Zuidoost: Solo-expositie Ososma

13 december 2019

Ososma is een solo-expositie van Charl Landvreugd in opdracht van CBK Zuidoost. Een grootschalige installatie in een leegstaand kantoorgebouw door beeldend kunstenaar Charl Landvreugd. Het is een bijzondere expositie die je niet eerder hebt gezien. De expositie is een zelfportret van Landvreugd en toont een kritische reflectie op ergens bij willen horen, terwijl je in wording bent. De installatie is gebaseerd op de Tembe (traditioneel houtsnijwerk- en schilderwerk van de Marrons in Suriname) dat tegelijkertijd de drager vormt van ander (bestaand en nieuw) werk van de kunstenaar.

Ososma: betekent zoiets als ‘huisvriend’ in het Sranang Tongo (Surinaams). Zoals Charl Landvreugd zo mooi uitlegde: ‘’dat is iemand die een biertje bij jou uit de koelkast pakt’’. ‘’Iemand die je helpt je kinderen mee op te voeden’’. ‘’Eten voor je meebrengt, je geld geeft, die je tante of oom blijft noemen ook als je ouders ruzie met hem of haar heeft’’. Een echte goede Nederlandse vertaling is er niet, maar Ososma geeft aan dat de relatie intiem en oprecht is. Met Ososma bouw je je fundament van je huis. Het fundament van de bouw van een huis is terug te zien in de expositie. 

De presentatie gaat over het leven van Charl Landvreugd waarin hij kritisch terugblikt op zijn wordingsproces als kunstenaar en reflecteert op waar hij nu staat. De bezoekers zien een labyrinth waarin zij kunnen verdwalen. Inhoudelijk geeft het een context voor het vaste thema uit het werk van Landvreugd: een reflectie op de culturele hybriditeit als uitgangspunt in de 21e eeuw. Ososma is de eerste in een reeks solotentoonstellingen die CBK Zuidoost op locatie programmeert. De expositie is te zien t/m 13 december 2019 in Amsterdam Zuidoost.

 

Hullenbergweg 1, Amsterdam (tov IKEA)
Bereikbaarheid: check website cbkzuidoost.nl
Te zien t/m 13 december
Openingstijden: do t/m zondag van 12 tot 19 uur